The Smart Public Transport Lab develops new solutions and methods for public transport planning, operations and management. In the Smart PT Lab we are passionate about performing high level scientific research with a practical relevance and impactful outcomes. Welcome on-board!

Smart Public Transport Lab Official Launch (including slides)

Scroll naar benenden voor Nederlands

The Smart Public Transport Lab of TU Delft is officially launched on 27 November. Jan Dirk Jansen, dean of the faculty of CEG, and Serge Hoogendoorn, head of the Transport and Planning department, opened this new lab by checking in with their fingerprint in the public transport of the future.

The lab conducts scientific research into improved public transport planning and operations with practical applications. The researchers are often looking for the optimal mix of classic and new (shared) modalities to achieve societal goals, such as accessibility, sustainability and equality. In the lab, models and methods are developed to understand and predict passenger behavior in order to develop better networks, timetables and service control and management.

In the morning session, some 130 public transport professionals discussed the future of public transport, introduced by Deborah Nas of TU Delft and Sylvain Haon of the global public transport network UITP. The CEOs of Arriva, Keolis and HTM, Anne Hettinga, Gosse Veenstra and Jaap Bierman, respectively, also shared their visions of the future. On behalf of the public transport authorities, Jan van Selm (DOVA) reflected on these perspectives.

In the afternoon, the researchers led active sessions. In five sessions, research results and plans were presented on the NorthSouth Line, traveler behavior, data, flexible public transport and traveler perception of unreliability.

Slides:

• The presentaion of Deborah Nas can be downloaded HERE. (Dutch)
  • The presentation of Sylvain Haon can be downloaded HERE.
  • Attitude workshop: Slides
  • Data workshop: Slides
  • NZline workshop: Slides

Find the pictures of the day HERE.

Nederlands

Op 27 november is het Smart Public Transport Lab van de TU Delft officieel van start gegaan. Jan Dirk Jansen, decaan van de faculteit CiTG, en Serge Hoogendoorn, hoofd van de afdeling Transport en Planning, openenden dit nieuwe lab door met hun vingerafdruk in te checken in het OV van de toekomst.

Het lab doet wetenschappelijk onderzoek naar verbeterde OV planning en uitvoering met het oog op praktische toepassingen. Veelal datagedreven gaan de onderzoekers op zoek naar de optimale mix van klassieke en nieuwe (deel)modaliteiten om maatschappelijke doelen, zoals bereikbaarheid, duurzaamheid en gelijkheid te halen. In het lab worden modellen en methoden ontwikkeld om reizigersgedrag te begrijpen en te voorspellen om betere netwerken, dienstregelingen en bijsturingsprotocollen te ontwikkelen.

In de ochtendsessie discussieerden zo'n 130 OV professionals over de toekomst van het OV, ingeleid door Deborah Nas van de TU Delft en Sylvain Haon van het wereldwijde OV netwerk UITP. Ook Arriva, Keolis en HTM topmannen Anne Hettinga, Gosse Veenstra en Jaap Bierman deelden hun toekomstbeelden. Namens de OV-autoriteiten reflecteerde Jan van Selm (DOVA) over deze beelden.

In de middag kwamen de onderzoekers aan het woord. In 5 sessies werden onderzoeksresultaten en plannen gepresenteerd over de NoordZuidlijn, reizigersgedrag, data, flexibel OV en reizigersperceptie van onbetrouwbaarheid.

Slides:

• De presentatie van Deborah Nas is HIER te downloaden.
  • De presentatie van Sylvain Haon is HIER te downloaden. (English)
  • Attitude workshop: Slides (English)
  • Data workshop: Slides (English)
  • NZline workshop: Slides (English)

Een impressie van de dag: bekijk hier de foto’s.

launchptlab

Dag van de Light Rail 2019 | Deltaplan voor groeiende steden!

Groothandelsgebouw, Stationsplein 45, Rotterdam

18 Mar

Smart PT Lab Seminar with Kari Watkins from Georgia Institute of Technology

CEG 2.62